Advertise Here

Monday, February 25, 2013

Landmark Reincarnate


By Marina Correa
Photography: Andrea Martiradonna; courtesy the architects


La Serenissima on the corner of via Turati and via Cavalieri in the historic centre of Milan.
.

Considered ahead of its time even in the 1960s, when it was first built, the Palazzo Campari building, Milan is today a refurbished modern wrap, delineating its advanced features as obsolete…

burnished colour of the façade’s structural metal; curtain walls’ tinted glass and metallic-brown painted panels
.

Characterized by the burnished colour of the façade’s structural metal; by the curtain walls’ tinted glass and by the metallic-brown painted panels, Palazzo Campari (now La Serenissima) was considered experimental, when designer duo Ermenegildo and Eugenio Soncini first designed this landmark on the corner of via Turati and via Cavalieri in the historic centre of Milan.  

landscaped courtyard- heart of the complex-reinterpreted in contemporary setting.
.

Desirable of retaining the essence of this symbolic structure, the new owners Morgan Stanley commissioned architect firm Park Associati to refurbish it, with due preservation of its historic character. They also wanted to turn an inefficient building (in terms of power consumption) into an efficient one and provide a modern make-over to attract tenants. 

perforated night lanterns provide depth to the new façade
.

According to the original layout, flexibility in the division of internal spaces with a sense of uniformity to internal lighting, improved access, elevations and circulation were envisaged.

modern make-over with uniformity to internal lighting, improved access, elevations and circulation
.

Other distinct features like reclaiming space on the ground floor opened up the areas, while pulling back elevations made it possible to eliminate cold bridging. This, along with other energy-conserving measures got the building a Gold LEED certification. Useful floor area was relocated, allowing new spaces to be built and given away for tertiary use. Meanwhile, the landscaped courtyard, which forms the heart of the complex, has been reinterpreted in a contemporary setting.

landmark of the 1960s by designer duo Ermenegildo and Eugenio Soncini
.

On via Turati, perforated night lanterns provide great depth to the new façade. On via Cavalieri, La Serenissima’s original lower front (with a predominant use of grey for the glazed surfaces) is in direct dialogue with nearby building Cà Brutta and reflects its historic surroundings.

direct dialogue with nearby building Cà Brutta and reflects its historic surroundings.
.

The project is thus a shining example of part conservation and part restoration, making for a happy juxtaposition of the old with the new.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...