Advertise Here

Friday, February 12, 2016

Birmingham’s Street Station – the city’s new icon!

Info: Courtesy AZPML
Photography: Courtesy javiercallejas.com

reflective-stainless-steel-surface-Birmingham-Street-Station
.

Birmingham’s New Street Station designed by Alejandro Zaera-Polo and his team from AZPML provides an expression to the dynamic nature of the railway theme...

Contextually giving back to the spirit of Birmingham, its new street station seeks to produce an iconic architecture that, beyond creating an impression, will be able to communicate the function of the building and the character of its location at the very centre of Birmingham City, to the public. 

Birmingham-Street-Station
.

The geometries of motion and the distortion of perception produced by movement have been the inspiration for the architectural expression of the project. The bifurcating, undulating, smooth forms of the track field have been transferred and embedded into the geometry of the building to ornate the city and to convey its historical character as a transportation hub, where various traffic systems – such as the famous canals, the roman roads etc. converge and overlay. The design aims to trigger a new perception of the urban settings around the station, by specifically reflecting selected areas of the urban landscape around the station.

Birmingham-Street-Station-aerial view
.
Birmingham-Street-Station-translucent roof
.

The design approach aims to re-establish consistency between form and expression, both in the cladding and in the re-organisation of the building. The old structure of the building was built for a different performance to the one now being sought, both in organisational and visual terms. As the cladding cannot be related to the interior of the building for practical reasons, the design of the façade has been related to the exterior space, making the building an instrument to intensify the perception of urban life in Birmingham’s inner city, as opposed to try to reveal its inner structure.

access-point-Birmingham-Street-Station
.
eye-shaped-media-screen-Birmingham-Street-Station
.

This approach is a necessary evolution of the modernist dogmas of transparency towards a more pragmatic and strategic approach necessary to address the complexities of contemporary culture.

interiors-Birmingham-Street-Station
.

By turning the external rain screen into a warping, reflective stainless steel surface, Birmingham New Street Station is designed to produce controlled reflection of the surrounding urban field to reflect the once dark, now bright Birmingham sky, the crowds of passengers, the trains entering and exiting the station, the hues of the sunset and sunrise, and other dynamic regimes present at the site. To highlight the four main access points, large ‘eye-shaped’ media screens have been integrated into the façade.

Birmingham-Street-Station
.

The field of reflections, which constitutes the external envelope of the building, and produces a consistent identity, differentiates depending on the opportunities on each side of the building.

No comments :

Post a Comment