Advertise Here

Sunday, March 13, 2016

Of arched roofs and panoramic views!

Info & Images: Courtesy SHLA

clubhouse and gallery at GaoYao
.

Focussing on space, light, view and programme, Schmidt Hammer Lassen Architects’ and Thomas Chow Architects’ proposed design of a clubhouse and gallery is in conjunction with the tenets of Feng Shui...   

The concept for the design derives from the project’s position at the heart of the site - in the centre of a lake in the mountainous district of GaoYao, 100 kilometres West of Guangzhou - and is intended to enhance the views of the surrounding mountains, sky and water – acting as a pavilion for a new development of exclusive villas at the base of the nearby mountain.
 
clubhouse and gallery at GaoYao
.

The design focuses on space, light, view and programme and is being designed in collaboration with a Feng Shui Master to respect angles of approach and its location on the site.

Three distinct spaces come together under one unifying roof; each with open panoramas across the water to the lush green landscape in all directions. Its sculptural presence and qualities are marked by a calligraphically simple gesture.
 
clubhouse and gallery at GaoYao
.

The project sits on the edge of a weir with visitors approaching the clubhouse via a narrow pedestrian bridge. The different spaces step together with the change in level; making the building an integrated part of the lake, where terraces extend out from the interior as panoramic rooms.
 
clubhouse and gallery at GaoYao
.

The clear and simple organisation of the clubhouse has the building divided into the main different functions - a grand art lobby, a sales suite and a lounge. The spaces connect in a linear progression leading through the pavillion with all spaces having different relations and views to the surroundings. The roof surface becomes a 5th fa├žade giving the pavillion a different appearance on all sides.
 
clubhouse and gallery at GaoYao
.

Internally, the space is completely column free with all structures concealed within the external walls and glazed panoramic windows. The organizational clarity of the building is enhanced by a limited palette of materials. A light oak floor connects the whole interior, while the exterior is clad in vertical panels of grey granite reflecting the sun and the movement of the water.
 
clubhouse and gallery at GaoYao
.

The tenets of Fengshui organises the orientation of the building in the optimal angles for entrances at 120, 240 and 345 degrees, which supports the twists of views and dynamics of the plan.

The project is expected to be completes in early 2017.


No comments :

Post a Comment