Advertise Here

Sunday, July 19, 2015

The Courtyard Office

By Studio VARA
Photography: Bruce Damonte; courtesy Studio VARA

steel building
.

This adaptive reuse project transforms the most banal of commercial box buildings into a light-filled courtyard office space, specifically outfitted for a discerning, high-end residential builder with an exclusive clientele… 

Architectural design for the building was driven by four main objectives: to embody the client’s enigmatic brand, to embrace the industrial aesthetic, to strategically introduce natural day-lighting through punctures in the envelope, and to execute the project efficiently via a well-detailed, judicious use of materials.

corrugated steel cladding on the building
.
large glass door entrance
.

In response to the client’s desire for anonymity, the exterior presents a quietly ambiguous face to the nearby highway. A thin membrane of weathering corrugated steel wraps the exterior in understated boldness and is raised away from the dark stucco base to express its autonomy from the building. Deep window apertures are punctured through this skin and articulated by steel shadow boxes offset by dark black metal panels. The main entry is reoriented from the highway to the parking lot facade to underscore the higher degree of privacy the company requires and provide the confidentiality expected by much of their clientele.

glass-walled conference room
.
reception lounge
.

The core of this one-story square box is hollowed out to insert a glass conference room sandwiched between two open-air interior courtyards, and infuse the interior with light. The courtyards and a series of skylights define specific functions of the floor plan through natural daylight. Upon entering, raw materials play off finer details and custom fixtures, and the overall industrial aesthetic is warmed by the colour of the exposed, sandblasted wood roof structure and new wood floors.

breakout area
.
cafeteria
.

The glass-walled, open-air courtyards and breakout rooms offer layers of transparency to maintain the feel of the large, open plan, while their dark metal framing asserts the perimeters of those spaces with a masculine heft. Staff collaborations and productivity are organized in activity hot spots: each project team “bullpen” is delineated by a desk-height, steel clad partition wall with large skylight overhead, each containing team work stations and an acoustically sound, cork-lined “war room” at its heart.

interiors of office
.

Relaxing, modern seating areas and a well-equipped kitchen provide for more casual meetings and employee amenities, as well as client comfort. A healthy work environment is fostered by operable windows for natural ventilation and lighting, and the interior’s climate is controlled through radiant heating and low velocity fans.

No comments :

Post a Comment