Advertise Here

Saturday, September 12, 2015

Highly Desirable Boulevard

Compiled by Team IAnD
Photography: Courtesy the architects

central light fitting of rings
.

A step into Ippolito Fleitz Group’s ambitious new urban development Das Gerber, a shopping mall in Stuttgart, Germany, carries you right into a futuristic dimension…

A competition win – Das Gerber as a key location and leading city address has its building designed by architectural firm Bernd Albers Berlin, and its interiors and signage chiseled by the Ippolito Fleitz Group.

das gerber shopping mall
.

Comprising retail, office and residential spaces, keys facets of Das Gerber are its high quality environment, easy orientation and spatial elements with a strong recognition value.

das gerber shopping mall
.

Entrances at three of the four corners of the building aid easy access to the neighbourhood. Inside, rounded ceilings and balustrades create fluidity and accentuate its verticality. Incised airspaces create visual links between the different levels, while glass sides make the ceiling layers appear less weighty, revealing shop façades and keeping shoppers engaged.

das gerber shopping mall
.

A monochrome note of elegance via a continuous, warm dark grey façade screen mitigates visual competition amongst individual shop façades sustaining a cohesive look and feel – especially adhered to by stringent guidelines. Black light channels set into the ceiling and dark wooden hand rails support this effect by circumscribing spatial apertures. The play of black lines is completed in a dark strip running down the back of the backlit escalators; each escalator serving as a striking light object and an important horizontal orientation point.

das gerber shopping mall
.

Simply and beautifully, a hexagonal tile reflects the pavements in the surrounding urban environment, and continues into the interiors of the mall, inviting one to tarry and browse, while still clearly denoting the route. The shape of the floor tiles recurs in the ceiling design, where they are tilted and offset to form relief accents.

light fitting shaped after the logo G of das gerber
.

Two elements of design particularly stand out – the three different sizes of seating islands and the central circular light fitting. The former are designed to be inviting while at the same time restricting resting time, as well as proving suitable to all age groups; and they accomplish this with their flexible size and organic shapes. These also accentuate the sophisticated mall interior and make the dynamic spatial geometry of the architecture visible and tangible to visitors.

carbon seating at das gerber shopping mall
.

Made out of carbon fibre reinforced plastic (CFRP), the lightweight seats have organic contours and a reflective surface. 3D machined moulding, hand-laminated carbon mats and hand-sewn leather cushions go to make up the unique nature of these seating islands, which pay homage to a luxury-car-loving target group in the motor city of Stuttgart.   

carbon seating at das gerber shopping mall
.

The second design highlight is the central element of the interior identity - the light rings, whose shape echoes the Gerber logo – a letter ‘g’ constructed from two circles.

No comments :

Post a Comment