Advertise Here

Sunday, July 31, 2016

Creative Bay

By Rutvi Ashar
Photography: Courtesy Daniel Valle Architects
Read Time: 2 mins

Suncheon Bay Art Centre, South Korea
©Fran Mateos

Daniel Valle Architects’ conceptual design for an art platform in South Korea is the talk of the town, and here’s why!  It’s a challenging yet beautiful wetland site, with a doughnut-shaped design and high potential as an art hub.

Renowned for attracting rare birds and booming with natural biodiversity, the challenge in this conceptual design at Suncheon Bay was to propose a solution for its large wetland site, bank on the gorgeous views and provide art-loving public with a platform to interact, discuss and share their love for culture.  

Suncheon Bay Art Centre, South Korea
©Daniel Valle Architects
Suncheon Bay Art Centre, South Korea
©Daniel Valle Architects

A firm well known not just for their inter-connected and multi-cultural values but also for their dynamic approach towards water-front developments, Valle Architects has detailed out the concept using nature as their backdrop. The design solution caters to the current lifestyle of the locals as well as the tourist population, where drawing inspiration from the circular geometries of the bay allows for an uninterrupted flow of public, facilitating a wide variety of artistic activities.

Suncheon Bay Art Centre, South Korea
©Daniel Valle Architects
Suncheon Bay Art Centre, South Korea
©Fran Mateos

The focus of this 2000 sq. m. circular development is the art centre, flanked by other requirements laid down by the authorities of the Suncheon International Architecture Competition. A planned interior to exterior flow of surfaces and activities works both towards the centre of the doughnut as well as concentrically outwards. Using the topographical conditions effortlessly within the design is the mark of a talented designer and is done so remarkably by blending in roofs and pathways. The river aligned upper levels act as viewing decks, roof coverings as well as divert breezes towards the central zones.

Suncheon Bay Art Centre, South Korea
©Daniel Valle Architects
Suncheon Bay Art Centre, South Korea
©Fran Mateos

Incorporating green lungs, ever changing street furniture, user participation and play of natural and artificial elements will make this an interesting project to watch out for!

No comments :

Post a Comment