Advertise Here

Saturday, September 3, 2016

Collaborative Art

Compiled by Savitha Hira
Photography: Francis Pelletier; courtesy V2com
Read Time: 2 mins
Sculptor Jarnuszkiewicz’s home in the woods
.

Sculptor Jarnuszkiewicz’s home in the woods of East Bolton in Quebec epitomizes expressed tectonics, where spatial composition overrides functionality…

A collaborative work between client, sculptor Jacek Jarnuszkiewicz and architects Marie-Claude Hamelin and Loukas Yiacouvakis, the home was conceived following guidelines of the surrealist’s exquisite cadaver, where each designer builds upon the work done by the previous one.

glass facade accentuates verticality
.

Each sculptural proposition was debated among the designers until verticality, as a strong and clear expression of the given landscape’s essence, was agreed upon as the core concept of the project. Located on a vast land overhanging lake Trousers, it is surrounded by a chiaroscuro coniferous forest.

simple bathroom
.

Once the compositional rules were established, the project was developed from the hand of one creator to the other, from volume to plan, from the handling of materials and masses to the up growth of interior spaces.

compositional spaces
.

The fractioning of masses; the composition of two wood volumes - one light and one dark; the opacity and transparency; structural play… all make the house unite with nature, integrating nature well into the interior spaces.

sheltered deck
.

The open plan offers a natural fluidity and continuity between the forest’s ground level and the lower floor, between interior and exterior. The experience offered by the mezzanine lounge on the last floor is completed by a large covered terrace that simultaneously is a wildlife observation tower and a panoramic belvedere. It opens itself to the mountains and overlooks the nearby lake.

dining area with slit glass roof
.

With a vertical composition reminiscent of the mature trees surrounding it, the house opens itself to daylight and to the majestic scenery, thanks to the large glass facade covering the three floors.



No comments :

Post a Comment