Advertise Here

Thursday, July 6, 2017

Let there be light!

By Rutvi Ashar
Photography: Courtesy Boytorun Architects
Read Time: 2 mins 
"Recordati office Boytorun architects indiaartndesign"
.

Designed by Boytorun Architects, this office exploits concepts of transparency and openness to successfully create a spacious work environment.

Relaxing within the office was almost taboo until employers started changing work environment and company policies to be more progressive and inclusive. To match the change in thinking, architectural and interior trends matched forces, and dynamic offices came into existence. The era of collaborative workplaces or work playgrounds is here and is probably here to stay!
 
"conference room Recordati office Boytorun architects indiaartndesign"
.

The Turkish head office of international pharmaceutical group Recordati is spread across two storeys at the Maslak Building Office in Istanbul. Architects Yudum Boytorun and Semih Boytorun position service units such as the core, toilets, etc. in the heart of the general setting so as to maximise the frontage for office areas. The use of transparent partitions in manager rooms and meeting rooms as well as the inclusion of exposed working spaces in the office setting make the Recordati office more spacious than it really is. Natural light is graciously invited in, thanks to the glass shopfront and is employed to maximum efficiency via light-coloured wall paints that reinforce the transparency making the interiors more vivid.
 
"corridor Recordati office Boytorun architects indiaartndesign"
.
"stylised seating Recordati office Boytorun architects indiaartndesign"
.

Free-flowing exchange of ideas can be generated while casually colliding into your co-workers or while lounging on plush couches. The emotion of organic exchange is conveyed through furniture upholstered in felt that naturally extends onto the wall, breaking the monotony of grey cabinets. Instead of confining them to a single workstation, dynamic social areas that boost interaction for around 100 employees are setup by distributing resting areas throughout the floor plate.

"work pool Recordati office Boytorun architects indiaartndesign"
.
"light fitting Recordati office Boytorun architects indiaartndesign"
.

Every surface of the 1,500-sq. m. is treated in a unique way, seamlessly flowing from the ceiling to the floor. While certain rigidity is achieved with the introduction of different materials in neutral shades, the corporate red tone at different locations such as the reception lounge at the entrance, the couches between the cabinets and the foils on the joineries, hints at the playfulness of the space.

Fact File:
Project Name: Recordati, Turkish Head Office
Design Firm: Boytorun Architects
Design Team: Ar. Yudum Boytorun & Ar. Semih Boytorun
Area: 1500 sq. m.
Location: Instanbul, Turkey


No comments :

Post a Comment