Advertise Here

Friday, September 22, 2017

All-in-one destination for living, working and leisure!

Compiled by TeamIAnD
Photography: Hufton+Crow; Seth Powers & Jin Xing; courtesy UNStudio
Read Time: 3 min 30 secs
"Raffles city capital-land UNStudio indiaartndesign"
©Seth Powers

Designed by Ben van Berkel / UNStudio, CapitaLand’s new Raffles City is a sustainable urban hub for living, working and leisure located in Hangzhou, one of China’s most picturesque cities.

Hangzhou is a city on the move. Steeped in tradition with a view to the future, the first premise that the architects worked on for this mixed-use development was – ‘How can we utilise a dense, mixed programme as part of a transit-oriented development to stimulate sustainable living and improve quality of life?’

"twin towers overview Raffles city UNStudio indiaartndesign"
©Jin Xing                                                                                                                                                                                     ©Hufton+Crow

With strong future ambitions especially concerning sustainability, economy and livability, the project is developed to create sustainable, healthy cities that offer a high quality of life, while addressing future needs for greater efficiency and density in cities in times of rapid urbanisation and growth.

"central void Raffles city UNStudio indiaartndesign"
©Seth Powers

Spread across 400,000 sq. m. within two streamlined towers set atop a podium and landscaped plaza, it is conceived as a lively vertical neighbourhood and transit hub featuring stunning views of the river and West Lake areas. The sixty-storey, 250 metre-tall highrises contain residential units, Grade A offices, the Conrad Hotel and a rooftop helipad; whilst the 116,000 sq. m.  six-storey podium accommodates retail, restaurants, leisure facilities and parking and has a direct underground connection to the metro.

"concept design diagrams Raffles city UNStudio indiaartndesign"
Concept design diagrams
"facade shading parameters Raffles city UNStudio indiaartndesign"
Facade shading parameters


The building is designed with a carefully considered mix of programmes - like those found in a good city - that bring together a wide range of users. Besides working and living at Raffles City, people can stay at the hotel, or pick up groceries, enjoy a meal, do exercise, watch a movie or even get married there, all in one interconnected environment.

UNStudio’s design creates a local identity for Raffles City, celebrating its trademark ‘city within a city’ concept. Reflecting the movement in the river, the tower design features a wave-like motion. These concentric waves increase in their dynamism, starting calmly at the base and building up more vigorously along the vertical axis. These formal expressions connect the wide variety of programmes throughout the building into one seamless flow. The design contributes to the landscape character of this green city.


The architecture of the two towers consolidates these two contexts in one gesture, whereby the urban face of the building twists towards the landscape, while the landscape aspect, in turn, acknowledges the urban context. The towers are not identical but, rather, complementary, as if engaging in dialogue.
"facade detail Raffles city UNStudio indiaartndesign"
©Hufton+Crow
"facade details Raffles city UNStudio indiaartndesign"
©Hufton+Crow

The plan is organised as two diagonal and intersecting figure-of-eights. Positioned on opposite corners, each tower consists of an ‘urban facade’ that frames the urban corner of the site, and a horizontally articulated ‘landscape facade’ that descends into the inner courtyards at podium level. The main entrance to the south appears as a prominent gateway from the city park and civic centre. The east-west orientation of the towers minimises overshadowing, while maximising daylight for the residences and offices.

The design of the tower and podium facades interplay contrasting textures. Clad in a shimmering scale-like skin of aluminium tiles, the podium facades reflect the building’s activity and landscape to offer pixelated perspectives. The towers feature an outer layer of rotated, vertical solar shading fins, placed atop the curtain wall system. Accentuating the tower’s characteristic twist, they also frame internal views.

Catching the light throughout the day, the lines of panels add a luminous texture to the facade. By night the curvilinear silhouette lights up: this reinforces the building’s prominence and minimises the building’s light pollution as only the outline is illuminated. 

"twin towers Raffles city UNStudio indiaartndesign"
©Seth Powers
"interior circulation Raffles city UNStudio indiaartndesign"
©Seth Powers


Situated at the centre of the retail spine, a spectacular atrium forms the organisational and visual focus of the podium interior. The atrium is designed as a spiral of overlapping layers, creating seamless connectivity and extensive sightlines between the spaces. Looking up through the skylights, the towers are always visible from the main atrium, changing appearance depending on the viewing point.

As the scale of the fluid forms transitions from the architecture to the streamlined interior and winding handrails, this results in a cohesive spatial experience – as if outside merges with inside.
"aerial view Raffles city UNStudio indiaartndesign"
©Jin Xing


An inclusive approach to sustainability is integral to UNStudio’s design philosophy. The incorporation of natural ventilation, solar gain and daylighting principles tailored to the local context, efficient structure and the ways in which materials are employed, all work in concordance with one another to lower the energy and material demands of the building. Raffles City Hangzhou is the first retail mall in China to use natural ventilation on a large scale and has achieved Gold LEED certification. With social sustainability in mind, the programme mix creates a dynamic, continuous 24/7 cycle of activity that encourages public participation and engagement. 

1 comment :

  1. I am extraordinarily affected beside your writing talents, Thanks for this nice share.

    ReplyDelete