Advertise Here

Friday, December 8, 2017

Exploring the quality of space!

Info: Courtesy v2com
Photography: Maxime Brouillet; courtesy v2com
Read Time: 3 mins 
"A frame home renovation jean verville indiaartndesign"
.

Captivating, but above all, ingenious, the < project eloquently illustrates the fertile and insightful contribution resulting from the great collusion between architect Jean Verville and his clients…

The rehabilitation of this A-frame reflects the method of the architect who, approaching the essence of his clients’ everyday life, leads them to scrutinize their daily habits as well as their real family needs to surpass their own limitation.

"A frame home views jean verville indiaartndesign"
.

With <, Ar. Jean Verville continues his reflections on compact domestic spaces transgressing standardization. Challenging the initial hypothesis of lack of space, the architect opted instead for subtracting floor areas in favour of spatial quality. Simultaneously compressed and fragmented, stratified and unobstructed, the living area decreases from 88 sq. m. to 64 sq. m. by intensively exploiting the densification of spaces.

"A frame home construction elements jean verville indiaartndesign"
.
"play of spaces jean verville indiaartndesign"
.
"A frame home play of openings jean verville indiaartndesign"
.

Of graphic nature, the vocabulary of < results in a trigonometric poesy, juggling with the emblematic A-frame triangular figure and expressing geometric forms to offer an internal impulse to the project, while maintaining an assumed minimalism signature. The force emerging from the proposition imposes images triumphing over reality to propel us into an infinite territory - that of the imagination.
 
"A frame home outdoor deck jean verville indiaartndesign"
.

The cottage, built in the 1960s on an enchanting site of the Laurentians, presents the characteristic form of an A-frame construction. With the interior demolished and the structure completely cleared from the inside, the architect exploits the triangular structural form rejecting the monotony of a pre-established spatial organization to develop a new layout that provides a relaxing feeling for this family retreat away from urban frenzy. From these choices originates a rhythmic plan, resulting in a compact spatial conditioning, which gives the rehabilitation balance and coherence, offering much more in quality than it loses in quantity.

"A frame home kitchen jean verville indiaartndesign"
.
"A frame home dining jean verville indiaartndesign"
.

The living space, open to nature, adjoins a compact kitchen area enjoying space clearance from the staircase as well as the double height of the structure. Playful and sparkling, the girls’ den offers a huge storage platform under the beds, always ready to welcome friends, doubled with a reading corner nestled in a triangular alcove. This room all dressed in wood reveals a fascinating place entirely dedicated to childish games away from the living spaces of the ground floor.

"A frame home triangular window jean verville indiaartndesign"
.
"A frame home bedroom jean verville indiaartndesign"
.

Ingeniously playing with scales, the architect manages to increase the perception of visual depth by exploiting limits and openings to admirably draw part of the density of this space. A window positioned on the floor of the master bedroom enhances the brightness of the kitchen area below, while offering a view of the lake from the bed optimizing the views of the surrounding nature.

"A frame home tapering roof jean verville indiaartndesign"
.
"A frame home living room jean verville indiaartndesign"
.

Swapping his mathematical thinking outside, the architect redraws a graphic volumetric whole unified by black. The subtractions applied to the four elevations pierce new openings pointing sometimes at the lake, sometimes the sky, to better converse with the landscape.

Enjoying significant international diffusion and numerous prizes, including an Award of Excellence from the Quebec Order of Architects and an international AZ Award in 2017, architect Jean Verville creates intimate portraits illustrating the personalities of their occupants as their close collaborations. He infiltrates his projects with intriguing photographic proposals, where the presence of a symbolic character offers a new modality of appreciation of architecture. Ar. Jean Verville presents a diversified production in architecture, installation and scenography. His interest lies in the possibilities of hybridization between arts and architecture, and their impact on the architectural creation process.


Fact File: 
Data sheet
Architect: Jean Verville
Collaborator: Fran├žois Bodlet
Contractor: Patrick Bertrand
Materials: Wood, gypsum panel, paint, ceramic, stainless steel
Surface area: 64 sq.m. 
Location: St Adolfe d’Howard, Canada

1 comment :

  1. Very nice post. I merely stumbled upon your journal and wished to mention that I even have extremely enjoyed browsing your weblog posts. finally I’ll be subscribing on your feed and that i am hoping you write once more terribly soon!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...