Advertise Here

Saturday, September 19, 2015

‘Ballett am Rhein’ – Rehearsal building or poetic built form?

Compiled by TeamIAnD

Photography: Courtesy gmp


building facade - Ballett am Rhein Dusseldorf
.

The new rehearsal building for the Deutsche Oper am Rhein ballet company in Düsseldorf opened earlier this September 2015 is an exceptional articulation of succinct building design with restrained gesture…

Located on the historic industrial site of the former Rheinbahn depot “am Steinberg” in Düsseldorf, the Deutsche Oper am Rhein ballet is designed by Hamburg architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp).

Ballett am Rhein Dusseldorf
.

Located between the listed historic tramway depot and housing along Kopernikusstrasse, the compact building provides ideal conditions for rehearsal. The Oper’s approx. 50 professional dancers and the ballet school’s 55 students have at their disposal two ballet rooms with full-size stage dimensions, three smaller practice rooms as well as changing rooms, rest rooms, a physiotherapy room and an apartment for guest artists.

ballet halls - Ballett am Rhein
.
ballet halls - Ballett am Rhein
.

While the architectural expression of the new building is distinctly different from the heterogeneous backdrop created by the houses, giving the place a succinct appearance, the building volume – which recedes towards the south – creates a balance between the adjacent historic Rheinbahn depot and the twelve-meter high block with the stacked ballet rooms to the north. The architectural style and the associated materials and colour scheme make deliberate reference to the industrial character of the place, giving the building its workshop and atelier ambience.

the built form - Ballett am Rhein
.

The building consists of the stacked, double-height ballet rooms and the associated functional areas arranged on three floors. The conspicuous cantilever of the western façade highlights the building’s access, where the glass façade of a two-story foyer defines the entrance area, and differentiates it from the fair-faced concrete façade of the building. The foyer and the canteen welcome the visitor with generous access space, from where circulation areas lead through the building on all floors. The ballet rooms are accessed via generous entrance areas on the first and third floors, thereby avoiding any disturbance to the ongoing dance rehearsals in front of mirrored walls.

classrooms and corridors - Ballett am Rhein
.
auditorium space - Ballett am Rhein
.

As an experimental and creative space, the building stands sans any embellishments without a prominent colour scheme; an approach that is sustained in the interior – colour and materials are deliberately restrained and the walls are left in fair-faced concrete.


1 comment :

  1. HESHAMOOS HENDY Owner at HESHAMOS DESIGNS, EgyptDecember 10, 2015 at 2:37 PM

    it is like a space on the earth that you can clearly thinking among it with waves of creation.

    ReplyDelete