Advertise Here

Sunday, December 4, 2016

Y House – retreat in the skies!

By Savitha Hira
Photography: MVRDV
Read Time: 1  min  
“Y House MVRDV indiaartndesign”
Y House ©MVRDV

With ‘getaway’ time occupying a prime slot in hectic lifestyles, a weekend home in the skies sounds like just the rejuvenation one can opt for!

Rotterdam’s architectural practice MVRDV and co-architects KAI Architects from Taiwan have conceptualized and built ‘Y House’ – a 330 sq. m. villa - weekend retreat in Northeast Tainan.
 
“Open to sky pool Y House MVRDV indiaartndesign”
Rooftop swimming pool ©MVRDV

Standing like a beacon in the nondescript surrounds, this iconic structure comprises four floors of narrow tubular built form that spread out into a ‘Y’ above; cradling an open-to-sky pool in its alphabetical depression.
 
 “bedroom Y House MVRDV indiaartndesign”
Bedroom ©MVRDV

A single family residence, the plan accommodates the private areas – master, children’s and guest bedrooms in the stem of the ‘Y’, whilst the living dining spaces are prioritized in the upper volume. Access is convenienced with stairs and an elevator riding through the Y House.
 
“living area Y House MVRDV indiaartndesign”
Living area ©MVRDV

Designed on a semi-floating deck, above the dining, the living area has seating that integrates with a bookshelf along one of the sloping walls.
 
“dining Y House MVRDV indiaartndesign”
Dining and open kitchen ©MVRDV

Similarly, the dining area too, follows an unconventional approach, as it stands sandwiched between two tribunes that lead to the solarium and the changing rooms before reaching up to the rooftop pool. Incidentally, this area doubles up the space, making it ideal for relaxation and extra storage.
 
“feng shui garden Y House MVRDV indiaartndesign”
Garden and pathways designed according to Feng Shui principles ©MVRDV

The ambience of the entire building is cultivated from ground up, where a tranquil pool with small gardens and stepping stone pathways adhere to Feng Shui principles of design as they cocoon a garden-tea room on the ground level, making it ideal for entertaining guests. 

“circular window openings Y House MVRDV indiaartndesign”
Garden tea room ©MVRDV
“view from circular window openings Y House MVRDV indiaartndesign”
 From the circular window - view of the garden and parking below ©MVRDV

With large circular windows puncturing the concrete shell, letting in plenty of natural light and keeping the interior airy, one cannot but be reminded of the American cartoon SpongeBob SquarePants; of course, solely for the surface appearance!

No comments :

Post a Comment