Advertise Here

Monday, March 19, 2018

The time-space nature of architecture!

By Deepika Srivastava
Photography: Dirk Weiblen; courtesy v2com
Read Time: 2 mins 
"Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.

The architects at More Design Office (MDO), Shanghai, curate the ambiguous relationship between actor and audience in the built form of the Jianliju Theatre Company, making it an interesting examination of typology…

The architects at MDO have designed the Jianliju theatre in Shanghai by addressing the relationship between space, event, and movement through an exaggerated exploration of form, lighting, and circulation.

"passages Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.
"subdued lighting Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.

Architecturally culling out a unique spectator experience, based on the film noir genre, the theatre is a sequence of contrasting spaces that read as a montage of screenshots from a film reel. Resembling a 1950’s Hollywood melodrama, the space simulates film noir techniques like distortion, repetition, and superimposition. In this, the designers have carefully adapted the cinematic expression to create a heightened sense of drama, in a deliberate and exaggerated exploration of form, lighting and circulation.

"dark corridor entrance Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.
"film noir techniques Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.

It starts from the approach to the facility, where the entrance door is tucked in an unlikely corner at the back of an antique furniture emporium, off a nondescript side-street in central Shanghai; and a stair leads down into the dark interior, through a curved corridor with low-key lighting.

"changing room Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.
"corridor and green room interiors Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.

The space, organized linearly, prevents the visitor, disoriented and departed from the outside world, from going backwards, letting him tread along an unbeknown path like one would chase an unknown figure through the street at night. With a simple, monotone palette, the treatment of the plaster gives a minimal texture, adding lustre and depth to the space. From here the visitor steps into a contrastingly bright lobby, lined with acoustic panelling on the walls and benches, creating a soft and closed environment, acclimatising him before the performance begins.  

"light on numbers Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.
"green room Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.

Eerie numbers projected from pinhole apertures on to the dark corridor floor highlight the green rooms, where the participants get into the skin of their characters. They emerge into a small anti-chamber, where the four enclosing walls are kept asymmetrical. The space is unsettling, with the focus on a number displayed through a magnifying glass giving stage directions to the waiting participants.

"mirrors Jian li ju theatre MDO indiaartndesign"
.

The last space the visitor passes through is hall of mirrors - a final nod to the film reel and the cinematic traditions that have manifested in all their subtlety into the architecture! 

Fact File:
Project Name: Jian Li Ju Theatre
Client: Jianliju Theatre Company
Architecture Firm: More Design Office (MDO) 
Signage: Evelyn Chiu
Size: 930sqm
Location: Shanghai


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...